Sunday, April 6, 2014

KARAMELLİ ELMALI PASTA






Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama aslında basit. Tarifi sevgili Ufuk'dan aldım. biradaki yapışımda daha da geliştirmeyi düşünüyorum.. ama yiyen herkes bayıldı..

MALZEMELER:

Pandispanya için:


6 adet yumurta,


3 yemek kaşığı toz şeker,


1 paket vanilya,


50 gr un,


Tuz






Elmalı Harç İçin: 







1 adet limon,


1 kg ekşi elma,


2 yemek kaşığı kuru üzüm ( ben koymadım )


5 yemek kaşığı toz şeker


1 su bardağı kadar çırpılmış kremşanti






Karamel Sos:






1 su bardağı toz şeker


5-6 çorba kaşığı su


yarım paket çiğ krema






YAPILIŞI:



1. Pandispanyayı hazırlamak için yumurta aklarını sarılarından ayırın.  Yumurta sarısı, toz şeker, vanilya ve tuzu bir yemek kaşığı ılık su ile mikserle koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpın.




2. Yumurta aklarını bıçakla kesilecek kıvama gelinceye kadar çırpın. Yumurta sarılı karışıma ekleyin ve üzerine eleyerek unu ilave edin. Yumurta beyazını söndürmeden ve çırpmadan malzemeyi karıştırın.




3. Hamuru yağlı kağıt serili tepsiye dökün 200 derecede ısıttığınız fırında 8 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.




4. Elmalı sos için limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Elmaları soyun ve dörde bölün.çekirdeklerini ayıklayıp dilimleyin.Elma, limon suyu ve kabuğu ile şekeri kapağı kapalı bir tencerede 15 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.




5. 6 adet sufle kabı hazırlayın. Kapları kalıp gibi kullanarak 12 adet yuvarlak pandispanya kesin. Her kalıbın içine bir adet pandispanya koyun. Pandispanyanın üzerine1 parmak kalınlığında krem şanti sür ve üstünü Elmalı harçla tamamen doldurun. Bir adet pandispanya parçası ile elmaları kapatıp, sufle kaplarıyla beraber buzdolabında en az 5 saat bekletin.




6. Karamel sosu hazırlamak için şeker ve suyu kalın tabanlı bir tencerede şeker eriyip altın sarısı renk alana kadar pişirin. kremayı ekleyip karıştırın. çok az daha pişirin. Soğumaya bırakın.




7. Bademleri yağsız tavada kavurun. Minik elmalı pastaları keskin bir bıçakla sufle kaplarının kenarlarından ayırarak, kalıplardan çıkarın. Servis tabaklarına ters çevirip üstüne karamel dökün. karamelin üstüne de kavrulmuş bademlerden serperek servis yapın. 




AFİYET OLSUN...












No comments:

Post a Comment