Monday, April 21, 2014

Salepsiz En Kolay En Ucuz Dondurma Tarifi



"Rabbini,içinden yalvararak ve korkarak,yüksek olmayan bir sesle sabah-akşam zikret ve gafillerden olma" (A'raf suresi 205.ayet meali)


Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla...


Mevsim yaza yaklaşırken dondurma sezonunu da açtık :)Bu sefer vereceğim tarif çok basit,çok ucuz bir dondurma tarifi.Salep bir hayli pahalı bir malzeme,çok az miktar kullanılıyor ancak onu da almak için imkanı olmayanlar veya bulamayanlar vardır.Hem salep bulamayanlar,hem de salep tadı istemeyenler için ideal bir dondurma süt reçeli dondurması.


Bu tarif aslında dondurma niyeti ile ortaya çıkan bir tarif değil.Fındıklı süt reçelini fazla miktarda yaptığım bir zamanda,hepsini bitiremeyiz belki uzun süre dolapta kalırsa bozulur diye düşünüp bir miktarını buzluğa kaldırdım,donduktan bir süre sonra,kullanmak için dışarı çıkardığımda tamamen donup kaskatı olmadığını,rahatça çatal batırılabildiğini fark ettim.Anladım ki bizim sütlü fındıklı krema,buzlukta dondurmaya dönüşmüştü.

Tabii arkasından geldi kahveli ve çikolatalı dondurmalar :)bütün yapılması gereken,süt reçelinin pişme süresini daha kısa tutarak hazırlayıp blendırdan çekmek ve dondurmak.Bu dondurmayı donma esnasında karıştırmaya da gerek yok buzsuz bir dondurma oluyor,ancak çabuk eriyor bu yüzden külah için çok uygun değil ama yine de külahta da tüketilebilir.Ayrıca bu dondurmayı buzluktan çıkarıp bir süre bekletmek de gerekmiyor,buzluktan alınır alınmaz servise hazır,fazla beklemeye gelmiyor zira başta da söylediğim gibi çabuk eriyor,tıpkı hazır dondurmalar gibi. 


MALZEMELER


6 su bardağı açık süt,(kullandığınız süt tam yağlı ve mümkünse kaymaklı olsun),


3 yemek kaşığı vanilyalı şeker(normal şeker de olabilir),


1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker,


1 çay kaşığı(tepeli de olmasın,çok silme de olmasın)karbonat,


çeşidine göre,kakao,çikolata,kahve,limonlu için limon suyu ve limon kabuğu rendesi ve toz zerdeçal,çilekli istenirse blendırdan çekilip çekirdeklerinden ayrılmış çilek püresi,



NASIL HAZIRLANIR?


 ♥Geniş ve yayvan (tercihen çelik)bir tencereyi su ile çalkalayıp suyunu süzün,


sütü tencereye alıp ocağın üzerine koyun ve altını yakın,


kaynamaya başlayacağı zaman şekerini ilave edip karıştırarak şekeri eritin,


kaynamaya başlayınca ocağın altını biraz kısıp karbonatı ilave edin ve karıştırın,ocak orta hararette yanarken süt reçeliniz kaynamaya devam etsin,ara ara karıştırın,



sütte iri gözler olup kabarmaya başlayınca daha sık aralıklarla karıştırın,bu esnada ocağı biraz daha kısın,kabarıklık inince yeniden orta ısıya getirin,

süt reçeliniz koyu ayran kıvamında iken,yani karbonatı ekledikten sonra,40 dak. daha kaynatıp altını kapatın,ocak üzerinden alın ve blendırdan geçirip pürüzsüz bir hale getirin,


dondurmanız donmaya hazır hale geldi ister sade hali(karamel tadında bir dondurma olur) ile isterseniz tercih ettiğiniz çeşide göre içine yeterli malzemeyi ilave edip sonra blendırdan geçirin,

Kakaolu çikolatalı dondurma için:

Süt reçelini blendırda çekerken 1-2 tatlı kaşığı kakao ile birlikte çekin,dondurmanızı uygun bir kaba boşaltıp 2-3 saat buzdolabında bekletip iyice soğutun,bitter çikolatayı küçük parçalar halinde doğrayıp soğuyan kakaolu dondurmaya ilave edin,karıştırın ve sonra dondurucuya kaldırın,

Limonlu dondurma için:

Limon suyunu azar azar ilave ederek tamak tadınıza göre ayarlayın,yarım çay kaşığı kadar toz zerdeçal(rengini sarartması için,olmazsa olmaz değil)bir miktarda limon kabuğu rendesi ile beraber süt reçelinizi blendırdan çekip donmaya hazır hale getirin.


dondurmanızı tek porsiyonluk minik kaplarda dondurabileceğiniz gibi hepsini birden uygun(az derin,yayvan)bir kapta da dondurabilirsiniz,






8-10 saat buzlukta beklettiğiniz dondurmanız servise hazırdır,afiyet olsun,şükrünüz bol,ibadetleriniz ve duanız huşulu ve makbul olsun,şükür halinizin ve dilinizin ayrılmaz zikri olsun(amin).



No comments:

Post a Comment